Cukor – Hogyan szabaduljunk meg az ördögi szertől

Az édességek iránti vágy már gyermekkorban elkezdődik – mondja egy diabetológus, belgyógyász és táplálkozási orvos.
„A legtöbb ember túl sok cukrot fogyaszt – gyakran anélkül, hogy tudná, mennyit.”
Mert a legtöbb feldolgozott élelmiszerben, még a sós termékekben is, található hozzáadott cukor, például szacharóz, fruktóz, glükóz vagy maltóz formájában.
„Ha az összetevők listáján szerepel a 'cukor' szó, akkor az már probléma” – mondja Riedl.
„A cukor a legolcsóbb ízfokozó, ezért a gyártók mindenbe teszik.”
Sokan úgy vélik, hogy a természetes cukor, mint a méz vagy a gyümölcscukor, egészségesebb. De Riedl szerint: „Cukor az cukor – mindegy, milyen formában.”
Miért káros a túl sok cukor?
A WHO ajánlása szerint naponta legfeljebb 25 gramm cukrot szabad fogyasztani – ez kb. 6 teáskanálnyi. A németek átlagosan ennek kétszeresét fogyasztják.
A túl sok cukor:
Gyulladást okozhat a szervezetben (fogíny, bél, bőr),
Gyengíti az immunrendszert,
Elhízáshoz, inzulinrezisztenciához, 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet,
Gyerekeknél figyelemzavarhoz, felnőtteknél demenciához, magas vérnyomáshoz, szívproblémákhoz is köze lehet.
Mire figyeljünk vásárláskor?
A „rejtett cukor” megtalálható felvágottakban, szószokban, savanyúságokban, konzervekben, öntetekben – olvassuk el az összetevőlistát!
Az alacsony zsírtartalmú termékek gyakran extra cukrot tartalmaznak, hogy ízesek maradjanak.
Alternatívák cukor helyett
Használjunk természetes édesítőket, mint például eritritet, steviát, datolyapasztát vagy almaszószt.
A mesterséges édesítőszerek, például az aszpartám kerülendők, főként gyermekeknél.
„A cukor nem játék – elvonási tüneteket okozhat” – figyelmeztet Dr. Riedl.
Tippek a leszokáshoz:
Ne együnk rejtett cukrot tartalmazó készételeket!
Helyettesítsük az édességeket friss gyümölccsel.
Ne tartsunk otthon csábító nasikat.
Ne igyunk cukros üdítőket – se normált, se light változatot.
Naponta csak maximum 25 gramm cukor!