Ültetési szezon - A kertész elmondja, hogyan lesz sikeres

A pandémia idején sokan kezdtek el kiskerteket művelni. A klímaváltozás és a fenntarthatóság miatt is sokan újra felfedezik a kertészkedést.” Sok kezdő az erkélyen kezdi, és gyakran kis hibákat követnek el: túl sűrűn ültetnek, vagy túl sokat öntöznek. A kertész tanácsa: „Nem kell rögtön biokertésznek lenni. Elég, ha az ember fokozatosan tanul.”
Sokan először egy magaságyást vásárolnak, és nézik, hogyan fejlődik a növény.
Egy zöldségeskert például egy régi réten is kialakulhat. Először ki kell ásni a gyepet, majd megvizsgálni a talajt. „A termékenység országon belül is nagyon eltérő” – magyarázza a szakember. Az egyik helyen jó, morzsalékos a talaj, máshol kötött, agyagos. „Ha túl sok agyag van benne, komposztra van szükség. A komposzt mindenre jó – javítja a talajszerkezetet.”
A kertész szerint két tényező befolyásolja legjobban a növény fejlődését: a talaj szerkezete és a vízellátás. Ha ezek rendben vannak, már lehet is ültetni.
„Érdemes a talaj szerkezetét is javítani: vékony réteg kaszálék vagy fűnyesedék segít – elnyomja a gyomokat is.”
Sok kertben emelt ágyásokat használnak. „Az emberek kényelmesen szeretnének kertészkedni. Sok irodai dolgozó már nem akar hajolgatni.” Emellett az emelt ágyásokat sportolási céllal is lehet használni – például magunk is termelhetünk zöldséget. Egy ilyen ágyás rétegesen van kialakítva: alul ágak, fűnyesedék és egyéb anyagok, fölül pedig finomabb komposzt.
„A magaságyás praktikus és fenntartható megoldás.”
„Régen tavasszal a rebarbara és a spenót volt az első termény. Később jött a második hullám: az uborka, saláta, káposztafélék.”
Ha sok a csiga, akkor érdemes mintázott ágyásokat kialakítani, és a palántákat később kiültetni. Az ágyásokat rézzel körbe lehet keríteni, a csigák nem szeretik azt.
„De a legfontosabb: nem szabad feladni. Minden akadály egy lehetőség a tanulásra.” A kertészkedés megtanít türelmesnek lenni.